Mik azok a CA ragasztók?

Ezt a ragasztófajta a köznyelvben csak pillanatragasztóként ismert és emlegetett. A "CA" rövidítés magára a ragasztó egyik anyagára utal, mely a cián-akrilát (cianoakrilát). Ezek a termékek egy akril gyanta alapú egykomponenseű (1K) ragasztók, melyek a két ragasztandó anyagon és a köztük lévő nedvesség hatására polimerizálódva hoznak létre erős kötést a felületek között.

Erre az erős kötésre szobahőmérsékleten már néhány másodperc alatt képesek a legkülönbözőbb anyagok közt is, úgy mint a gumi, fa, fém, műanyag, kerámia, üveg, stb. Mindezen kedvező tulajdonságai tették kedvelt és keresett ragasztójává az ipari célokon kívül a barkács, hobbi és otthoni felhasználás területén, de a törvényszéki orvostanban ujjlenyomatok rögzítésére, továbbá speciális fajtájáit a mai napig sebeket összeragasztására is használják.

Érdekes története:
A második világháború alatt 1942-ben, miközben a kézifegyverek irányzékához felhasználható, lehetőleg még az üvegnél is jobb optikai tulajdonságokkal rendelkező és tökéletesen átlátszó műanyagot próbáltak előállítani, a Dr. Harry Coover által vezetett kutatócsoport fedezte fel a vegyületet. Az újfajta vegyület csakugyan átlátszónak bizonyult, azonban – a kutatók legnagyobb meglepetésére és bosszúságára – mindenhez nagyon gyorsan és erősen hozzáragadt amivel csak érintkezett. Az összes addig ismert ragasztószernél erősebb, „problémás” anyagot ezért nem lehetett irányzékok gyártásához felhasználni. A sors iróniája, hogy ez a kezdetben bosszantónak tartott tulajdonsága volt az, ami miatt a vegyület később világhírűvé vált.
Dr. Harry Coover 1951-ben - akkor már a Kodak Research Labs kutatójaként – kollégájával Fred Joynerrel nem elfeledve a különös vegyület felfedezésének kutatómunkáját dokumentáló feljegyzéseit, „újra felfedezte” a ragasztóanyagot, melyet 1958-ban hoztak először forgalomba.
A pillanatragasztó előállítási költségei kezdetben nagyon magasak voltak, ezért az ’50-es, ’60-as években kizárólag az ipari felhasználók számára gyártották. A nagyközönségnek egészen 1973-ig kellett várni az általános kereskedelmi forgalomba szánt, olcsó ragasztók megjelenésére.

Nézz körül webáruházunkban! Tekintsd meg a Ragasztóbiblia című blogunk többi bejegyzését is, melyben megosztunk veled ragasztással kapcsolatos infókat, ötleteket, jótanácsokat. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess aktuális akcióinkról, ajánlatainkról. Kövesd  facebook  posztjainkat, melyben értesülhetsz híreinkről és minden, a webáruházunkat érintő infóról.

Szöveges forrás: honvédelem.hu