Mérgező a pillanatragasztó?

A kérdés jogos, hiszen a pillanatragasztók egyik összetevője a cián-akrilát (cianoakrilát). A ciánról (pontosabban azok egyes vegyületeiről) pedig köztudott, hogy nem éppen szopogatni való savanyúcukorka. Akkor most félni kellene a pillanatragasztótól? Ha félni nem is, de mindenképpen fenntartásokkal és bizonyos szabályokat betartva kell használni (de erről majd később).
A cián-akrilát vízzel érintkezve azonnal polimerizálódni kezd, és erős, hosszú molekulaláncot alkot a két összeragasztandó felület között. A kötődő láncok addig kötődnek tovább, ameddig a polimerszálak csak bírják, így tartós műanyaghálót alkotnak, amely a felületekhez tapadva különlegesen erős kötést hoz létre. Ehhez még vizet sem kell a felületre locsolni, a cián-akrilátnak a levegő páratartalma bőven elegendő a kötéshez. Mivel fontos, hogy a vegyület minél nagyobb felületen érintkezzen a levegővel, célszerű minél vékonyabban felvinni a ragasztandó felületre.
Ám visszatérve az eredeti kérdésre: a cián-akrilát ragasztás során olyannyira nem mérgező, hogy a tömeggyártásának elején is már segítségére volt a felcsereknek a vietnámi háborúban és az orvosok a mai napig használják sebösszehúzásra. Ragasztásra elsősorban az etil, vagy metil alapú cián-akrilátot, míg a gyógyászatban inkább az oktil-cián-akrilátot használják.
DE! A ragasztó kötésekor a polimerizációs folyamat olyan gyorsan megy végbe, hogy a bőrön található nedvesség miatt pillanatok alatt ráragadhat a bőrre. Ezért óvatosan kell kezelni, például ha a szembe kerül, akkor összeragaszthatja a szempillákat. Az akrilmonomerből távozó pára pedig ingerli a szemet, az orrot, a torkot és a tüdőt. A folyékony ragasztó pamuttal, gyapjúval, bőrrel exoterm reakcióra lép, vagyis hőt fejleszt. Bőrre, nyálkahártyára, kötőhártyára csöppenő pillanatragasztó fájdalmas égési sérülést is okozhat. Szóval csak körültekintően használjuk és ne feledjük:

a kés, villa, olló mellett a ragasztó sem gyerek kezébe való.


Mérgező? Nem! De mindenképpen használjuk körültekintően.

Nézz körül webáruházunkban! Tekintsd meg a Ragasztóbiblia című blogunk többi bejegyzését is, melyben megosztunk veled ragasztással kapcsolatos infókat, ötleteket, jótanácsokat. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess aktuális akcióinkról, ajánlatainkról. Kövesd  facebook  posztjainkat, melyben értesülhetsz híreinkről és minden, a webáruházunkat érintő infóról.

Kapcsolt anyagok