Mi lehet az a fehér izé a megkötött pillanatragasztó mellett? Az bizony a ragadó bűnjel.

Bizonyára tapasztalta már miden pillanatragsztó user, hogy a ragasztóanyag kötése után a ragasztás környékén fehéres, ködszerű elszíneződés jelenik meg. Ez nem más, mint a művelet során a ragasztóanyagból kipárolgó, majd a levegő nedvesség tartalmával reakcióba lépő és a környező felületen lecsapódó gőzök nyoma. Akár esztétikailag zavaró is lehet, amennyiben sötét vagy átlátszó felületű anyagokat ragasztunk össze. De erre is nyújtunk megoldást az SG61 típusú termékcsaládunkkal, melyek nem hagynak fehér széleket a látató helyeken és még szagtalanok is.

De vajon miként kapcsolódik - már a címből is sejthető - kriminalisztika mindehhez?
Gondoltad volna, hogy a pillanatragasztó nem csak ragasztásra való? Na jó, ebben a formában is rögzít, csak egy kicsit másként, mint hagyományos értelemben. Az ifjú Sherlock Holmes palánták számára minden bizonnyal ismerős az a módszer, amikor a pillanatragasztó segítségével ujjlenyomatokat lehet rögzíteni.
Ugyanis a látens ujjlenyomatok előhívásához alkalmas módszerek keresése közben a kutatók érdekes anyagra bukkantak – a pillanatragasztóra. A ragasztóban metil-, etil- vagy butil-ciano-akrilát monomer van, amely oxigén és gyenge bázis, például adszorbeált víz jelenlétében gyorsan polimerizálódik. Az ujjlenyomat letapogatásához pedig a már korábban említett, a ragasztó elpárolgásakor leadott gőzök szükségesek. Ha a pillanatragasztó gőze a látens ujjlenyomattal érintkezik, a vízzel és a lenyomat egyéb komponenseivel reagálva szelektíven polimerizálódik a lenyomat barázdáin, s feltárja a lenyomatot – még a műanyagon is. A módszer pontos eredete ismeretlen. Azt mondják, véletlenül fedezték fel, hogy a pillanatragasztó használható a kriminalisztikában: amikor a laboratóriumban ragasztgattak vele, mellékesen ujjlenyomatokat is előhívott. Az 1980-as évek elején állapították meg, hogy a nedvesség kulcsszerepet játszik az eljárásban. Az eredmény nem meglepő, hiszen a ciano-akrilátok polimerizációját a víz indítja meg. A laboratóriumi kísérletek szerint a polietilén kezelésekor az optimális relatív nedvességtartalom 80 százalék. Ez nemcsak felgyorsítja az elohívást, hanem fehér színben tünteti fel a lenyomatokat, ami sok felületen előnyös a fényképezés szempontjából, de ha szükséges, a lenyomat festékkel is kezelhető.A fehér szín abból ered, hogy a nagyobb nedvességtartalom mellett oldódó sók egy része kicsapódik az apró vízcseppekből. Másrészt a sós víz elősegíti a ciano-akrilát polimer szálak növekedését. Bár a reakció kis nedvességtartalom mellett is lejátszódik, az előhívott lenyomat ilyenkor nem látszik jól. A pillanatragasztó gőzeit alkalmazó módszernek hátrányai is vannak. A teljes folyamat körülbelül egy óráig tart, és nem ad jó eredményt, ha az ujjlenyomat régi, s ezért száraz.


Ami esztétikailag hátrányos, az a kriminalisztikában előnyös.