Létezik univerzális ragasztó?

Olykor találkozhatunk az áruházak polcain az "univerzális ragasztóval". Egyáltalán létezik ilyen?
A válasz igen és nem.
Nos ez valóban nem egy értelmes válasz, de a gondolatmenet végére ez is értelmet nyer.
A mai világunkban sokan keressük mindenben a legjobbat, a legpraktikusabbat, a mindenre (is) használhatót, ami ezáltal az adott probléma megoldásának szent gráljává válhat a szemünkben és így minden háztartás nélkülözhetetlenül kötelező elemének tekintendő.
A régi idők gyermekeinek emlékében még biztosan él a Technokol rapid, amit ha nem szippantásra vagy galacsinok gyúrásra használt a kézművespalánta, akkor a papírt, bőrt, de (a tubuson lévő leírás szerint) még az üveget is képes volt megragasztani vele. Persze csak ha megvolt ehhez a 24 órás türelem.
Talán még szintlépésnek is tekinthető a "sziló" használata, mellyel egy aranykezű ezermester szinte mindent megragasztott, letömített és odarögzített.
A mai időkben pedig a legtutibb a purhab, a magyar építőipar kalmopyrinje. Mert ezzel a varázsszerrel minden rés kinyomható, minden nyílászáró rögzíthető, és Sanyesz a kőműves pedig még házat is épít belőle.
Tehát ha így vesszük, akkor igen, léteznek univerzális ragasztók.

Viszont akadhat olyan szituáció amikor speciális megoldásokra van szükség, mert a ragasztandó anyag, a környezeti- és mechanikai igénybevétel, vagy a hőtűrés ezt kívánja meg.
Az univerzális ragasztóval valószínüleg nem ragaszthatóak

Olykor az is számít, hogy a ragasztó szagtalan legyen, vagy sötét felületeket ragasztva ne legyenek fehér szélek a ragasztás körül, mert az esztétika ezt kívánja meg.
Nos ebben a tekntetben mégsem létezik univerzális ragasztó.

De végső soron ezt a kérdést úgyis minden esetben a felhasználó fogja eldönteni, hiszen a háztartások valószínűleg megtalálják az univerzális ragasztójukat, míg az ipari felhasználók az igényeiknek megfelelő speciálisat.

 


Ilyen lenne az univerzális ragasztó?